Grant Bulloch Architect

 

 

HomeInspirationProjectsPracticeAdviceContact

 
 
 
 
 
 

 





• Restalrig Avenue, Edinburgh


This semi-detached bungalow required a considerable amount of upgrading work when purchased in 2000. The kitchen and bathroom virtually dated right back to 1930, when the house was built. The kitchen was also very small and its relationship with the garden poor. A side door with several steps led down to the rear of the house, making it possible to see the garden out of the windows but made it difficult to access for little children and impossible to supervise.

The kitchen was reworked completely, with a new contemporary extension added, creating an open plan kitchen and living space at garden level. This new room allowed free and level access to the garden, plenty of sunlight even on cold winter days and a safe environment for the children to play. A modern rooflight at the edge of the flat roof looks out to the west, offering glimpses over to Carlton Hill and permitting the low winter sun to penetrate deep into the heart of the kitchen.

A further extension in 2014 created new office space, with the inclusion of a log burning stove and solar panels. The structure is timber frame, with a render finish to reduce the wall thickness and maximise the space available. The floor is concrete with underfloor heating. Aluminium copes create an overhang and a thin edge to the wallheads, while at night they reflect the lights.

 

 

contractor: Samuel Contracts Ltd.
 
           

 

 

 

   

 
           
             


 
RIBA
TRADA
SEDA
ECAN
LinkedIn
facebook
instagram
   
Grant Bulloch Architect Ltd  • 91 Restalrig Avenue • Edinburgh • EH7 6PN • 0131 661 1930 • email
registered in scotland no. 257118